top of page

E.F.T. (Emotional Freedom Techniques)


E.F.T. zorgt voor het oplossen van stress en emoties door middel van kloppen/ tikken op bepaalde (meridiaan-)punten op je lichaam. Door het kloppen/ tikken lossen emoties op die gekoppeld zijn aan vervelende ervaringen. Hierdoor kunnen klachten definitief worden aangepakt en voel je je fitter. 


Optimal E.F.T

Inmiddels is er een nieuwe variant van E.F.T. beschikbaar genaamd Optimal E.F.T. Dit is een meer meditatieve/ spirituele variant waarbij gebruik wordt gemaakt van de hulp van 'The Unseen therapist'. Deze variant werkt krachtiger en efficiënter maar hiervoor dien je wel al de nodige emotionele en spirituele ontwikkeling te hebben doorgemaakt. Optimal E.F.T. wordt ook aangeboden binnen Praktijk Anode. 

Hoe ontstaan blokkades?

Blokkades kunnen ontstaan door het (langdurig) ervaren van negatieve emoties zoals: verdriet, boosheid, angst. Ook nare ervaringen als: een operatie, verlies, geweld, ongeval of pest-ervarigen kunnen een rol spelen bij het ontstaan van blokkades. Zelfs het zien of horen van vervelende gebeurtenissen kunnen blokkades veroorzaken; Bijvoorbeeld ruzie tussen je ouders terwijl je op je slaapkamer bent

Blokkades sla je onbewust op in je lichaam en daardoor ontstaan klachten. Dit kunnen zowel emotionele- als lichamelijk klachten zijn.


Met E.F.T. is het mogelijk om de achterliggende reden van het ontstaan van klachten te achterhalen. Zelfs als je je niet kunt herinneren waardoor of wanneer de klachten zijn ontstaan. Hierdoor is het mogelijk om de klacht vanaf de bron aan te pakken.

Het komt vaak voor dat bij de aanpak van één klacht, meerdere klachten verdwijnen. Dit komt omdat E.F.T. meestal werkt op grotere thema's/ patronen.

E.F.T. kan je ook helpen bij het bereiken van doelen en het doorbreken van patronen.

Denk bijvoorbeeld aan het maken van een carrièreswitch of afvallen.

Daarom is E.F.T. een prima toepasbaar in coaching trajecten waarvoor je ook terecht kunt bij praktijk Anode.


E.F.T. is een vriendelijke methode voor kinderen. Kinderen kunnen gemakkelijk leren hoe ze bij zichzelf kunnen kloppen waardoor zij zelf in staat zijn om allerlei situaties de spanningen te laten afnemen.


De klachten van kinderen staan vaak in verbinding met klachten en spanning bij ouders. Om de kans van slagen te vergroten is het raadzaam naast kinderen ook de ouder(s) te behandelen.


E.F.T. helpt bij:

Migraine, faalangst, allergieën zoals bijvoorbeeld hooikoorts, traumatische gebeurtenissen, hulp bij rouwverwerking, nagelbijten, lichamelijke klachten zoals rugpijn of blessures, onzekerheid, angst, bijvoorbeeld voor de tandarts of voor honden, vermoeidheid, slapeloosheid en nog veel meer.


Ervaring van een klant:

Aanmeldreden: eczeem

"Ik had nog nooit eerder van deze therapie gehoord. Maar ben door iemand anders doorverwezen naar jou.Ik zat helemaal onder de Eczeem en ik dacht bij mezelf: Baad het niet , schaad het niet. Maar al na de 1e sessie werd de jeuk minder en ging ik steeds lekkerder in mijn vel zitten. Na de volgende 3 sessies was ik helemaal schoon van de Eczeem". 


Mijn eigen ervaringen met E.F.T.:


In 2011 maakte ik kennis met E.F.T. Meer dan 25 jaar beet ik nagels tot er niets anders overbleef dan pijn en kapotte vingers. Op verschillende manieren had ik geprobeerd hiermee te stoppen. En toen dat op geen enkele manier bleek te lukken, veroordeelde ik vooral mezelf.

Met een sceptische blik bezocht ik de therapeut, van E.F.T. had ik nog nooit gehoord!

Veel verwachting had ik niet want waarom zou het met E.F.T. wel gaan lukken? En toch wilde ik graag stoppen met nagelbijten.

Direct na de eerste sessie was ik verbluft over de uitwerking van E.F.T., ik kon niet precies beschrijven wat er was gebeurd maar het effect was duidelijk voelbaar.

Ik kon het bijna niet geloven maar na 3 sessies was het nagelbijten gestopt!

En dat was nog niet alles, ik had ook nog uitgebreide inzichten in mezelf gekregen over de reden van het nagelbijten, mijn patronen en negatieve overtuigingen.


Met trots ben ik supervisor/leertherapeut bij het Gary Craig Official EFT® Training Center voor Nederland en België.


Mijn missie: iedereen kent de effectiviteit van E.F.T. en gunt zichzelf het proces naar zelfinzicht!

Neem een kijkje op https://official-eft.nl/. Hét E.F.T. opleidingscentrum voor Nederland en Belgie.

Hier vindt je ook gecertificeerde therapeuten binnen Nederland en Belgie en informatie over workshops, opleidingen en bijscholing. 

Voor het E.F.T. opleidingcentrum Novet ben ik trainer en supervisor. Je kunt bij mij terecht voor individuele supervisie, een onderdeel van de opleiding.

Zie: https://official-eft.nl/eft-opleidingen/trainers/

bottom of page